Mevlana Müzesini ziyaret…

Mevlana Müzesini ziyaret…

Mevlana Müzesini ziyaret… 216 170 Hz. Mevlâna Dergâhı

Mevlana Müzesini ziyaret…

Mevlana Müzesi ziyaret edilirken çok uygun olmayan kıyafetlerle gelinmemesi için tur rehberlerine büyük iş düşüyor.

16 Kasım 2007

Konya’daki Mevlana Müzesi, 2007 Mevlana Yılı nedeniyle her zamankinden daha fazla yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor.

Müzede Mevlana’nın el yazması kitapları, Mevlevi kıyafetleri ve müzik aletleri gibi tarihi materyaller, sakalı şerif ile mezarlar bir arada bulunuyor. İçinde Mevlana, ailesi ve postnişinlerin (Mevlevi dedesi, şeyhi) kabirlerinin yanı sıra Mevlana dönemine ait, giyim eşyaları, müzik aletleri ve el yazmaları gibi tarihi kitapların bulunduğu Mevlana Müzesi’ni 2007 Mevlana Yılı nedeniyle her zamankinden daha fazla yabancı ziyaret ediyor.

1926 yılında ”Konya Asar-ı Atika Müzesi” adı altında hizmete açılan mekan 1954 yılında yeniden düzenlemesi yapılarak ”Mevlana Müzesi” adını aldı. Halen yılda yaklaşık 1.5 milyon kişinin ziyaret ettiği müze, Topkapı Müzesi’nden sonra en fazla ziyaretçi alan müze olma özelliği taşıyor.
Dünyada her müze veya tarihi mekanın gezilmesiyle ilgili bazı kurallar bulunuyor. Kıyafetle ilgili bir sınırlamananın bulunmadığı Mevlana Müzesi’nde ziyaretçilerin kutsal sayılan tarihi materyaller ve sakalı şerifle birlikte mezarların birlikte bulunması nedeniyle hassasiyet göstermesi gerekiyor.
Antalya’dan Kapadokya bölgesine giden turistlerin geçiş güzergahı üzerinde bulunan Mevlana Müzesi’ni bu bölgeden gelen yabancı turistler yoğun şekilde ziyaret ediyor. Bu bölgeden gelen bazı turistlerin kıyafetlerinin kutsal bir mekan olan Mevlana Müzesi için uygun olup olmadığı tartışılıyor.

Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, yaptığı açıklamada, Mevlana’nın öğretilerine göre dış görünüşün bir suret olduğunu, asıl insanın içindekine bakılması gerektiğini belirtti. Çelebi, ancak bu özel mekana çok uygun olmayan kıyafetlerle de gelinmemesi gerektiğine dikkati çekerek, ”Mevlana ne olursan ol gel’ diyor ama, ‘öyle kal’ demiyor, değişime çağırıyor. Bazıları da müzeyi öylesine gezerken, nasıl olduğunu bilemediği şekilde etkilenerek, Mevlana’yı araştırmaya başladığını söylüyor” dedi. Bu özel mekanın, çok aykırı kıyafetlerle gezilmemesinin önemine değinen Çelebi, ”Çok uygun olmayan kıyafetlerle gelinmemesi için de tur rehberlerine büyük iş düşüyor. Nasıl bir yere gelindiğini, burada nasıl giyinilmesinin daha güzel olacağını rehberler turistlere anlatmalıdır” dedi.

Konya Müze Müdür Vekili Sırrı Özenir ise müze ziyaretçilerine kıyafet konusunda bir sınırlamanın getirilmediğini belirtti. Herkesin içeriye istediği kıyafetle girebildiğini anlatan Özenir, ”Turistlerin büyük çoğunluğu zaten müzeye girerken kıyafetine özen gösteriyor. Dünyada Mevlana Müzesi benzeri yerlerde çok farklı uygulamalar var. Bizim uygulamamız da doğal olarak Türkiye’ye özgü…” dedi.

SÜ Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler ise müzeyi ziyaret eden yerli turistlerin mezarlarında dua edip, sergilenen eşyaların olduğu bölümü hızla geçerek mekandan ayrıldığını, tarihi eserleri daha çok yabancı turistlerin incelediğini söyledi.
Şimlşekler, hem müze hem de türbe özelliklerini bir arada bulunduran müzenin uygun kıyafetlerle gezilmesi gerektiğini anlattı. Şimşekler, ”Her yerin belli bir kuralı vardır, burada da kıyafetle ilgili bazı sınırlamalar getirilebilir. Bu yaptırım şeklinde incitici şekilde olmamalıdır. Grup halinde müzeyi ziyaret edenler, rehberlerce, ziyaretin belli bir edep içerisinde yapılacağı konusunda uyarılabilir” dedi.