VIP konuklarına Çelebi Evi’nde ağırlama
Mevlana Müzesi’ni ziyarete gelen VIP konuklar, sosyal-kültürel tesislerde oluşturulması planlanan Çelebi Evi’nde ağırlanacak.
20 Nisan 2008
Karatay Belediyesi, yeni binasına taşınmasının ardından eski yerindeki Karatay Evleri’ni ve 7 bin metrekare büyüklüğündeki alanı Mevlana Müzesi’ne devretti. Konya İl Kültür Müdürlüğü ve Mevlana Müzesi Müdürlüğü, yeni kazanılan bu alanı Konya’nın kültür merkezine dönüştürmeyi amaçlıyor. Planlanan projenin en önemli kısmını VIP konukların ağırlanması için hazırlanacak olan Çelebi Evi oluşturuyor. Yılda 1,5 milyondan fazla ziyaretçisi olan, ancak VIP konuk ağırlayacak misafirhanesi bulunamayan Mevlana Müzesi’ndeki soruna yeni oluşturulacak sosyal-kültürel tesisle çözüm bulunacak.
Mevlana Müzesi’ne devredilen ve müzenin arka kısmında bulunan arazi ve evlerin müze alanıyla birleştirileceğini anlatan Mevlana Müzesi Müdürü Yusuf Benli, Çelebi Evi’nde müzeyi ziyarete gelen devlet büyükleri ve önemli yabancı konukların ağırlanacağını anlattı. Özellikle Şeb-i Aruz Törenleri’nde Cumhurbaşkanı, Başbakan, devlet bakanları gibi VIP konukların ziyaret ettiği dönemde kısa bir dinlenme yerine çok ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Projede, turistlerin Konya’da konaklamasını sağlayacak etkinlikler de planlandığını dile getiren Benli, Mevlana ziyaretçileri için kısa bir dinlenme alanı oluşturacaklarını anlattı.
Benli, aynı zamanda Konya ve Türk kültürünün tanıtıldığı mekanlar kurulacağını belirtti. Bu kapsamda Konyalının ev hayatının anlatılacağı, gelenek, görenek, örf ve adetlerinin tanıtılacağı karakteristik bir Konya Evi şeklinde mesken düzenleneceğini söyleyen Benli, ziyaretçilerin Konya Evi’ne randevuyla girebileceğini ve uygulamayla turistlerin şehirde konaklamasının sağlanacağını söyledi. Konya’nın merkez ve ilçeleriyle birlikte kültürel ve doğal zenginliklerinin anlatıldığı merkez oluşturulmasını planladıklarını ifade eden Müze Müdürü Benli, “Dijital sistem ile görüntü ve işitsel malzemelerden yararlanarak birçok tarihi, tabiat ve kültürel zenginliği anlatan ‘Konya ve İlçelerini Tanıtım Merkezi’ oluşturacağız. Ziyaretçiler burada izledikleri mekanlardan mutlaka gitmek isteyecekleri yerler olacak. Konukların yönlendirilmesi, yakın çevrede bulunan bu merkezlerde ziyaret edebilmesi ve tanıtımı için mekanlar oluşturularak yalnızca Konya merkezinin değil, ilçelerde de turizmin canlanmasını sağlayacak.
Mevlana Müzesi’nin Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen ikinci müzesi olması çalışmamızdaki verimi artıracağına inanıyoruz” dedi. Benli, bunların yanında, Konya Müzesi Restorasyon ve Konservasyon Laboratuarı, sergi galerileri ve alanları, Konya Eski Fotoğrafçılığı ve Geleneksel El Sanatları Tanıtım Merkezi düzenleneceğini sözlerine ekledi.