Bir asır sonra Muradiye Camii’nde Mevlevî Mukabelesi yapılacak…

Bir asır sonra Muradiye Camii’nde Mevlevî Mukabelesi yapılacak…

Bir asır sonra Muradiye Camii’nde Mevlevî Mukabelesi yapılacak… 550 412 Hz. Mevlâna Dergâhı

 

Osmanlı’nın önemli Mevlevihanelerinin başında gelen ve çinisi ile dünyaya ün salmış Muradiye Camii, 17 Temmuz Cumartesi akşamı ‘Aşka Sema, İlahiler, Mevlevi Ayini ve Sema’ adlı etkinliğe ev sahipliği yapacak. Mevlevihanesi şu anda ayakta olmayan Muradiye’de yaklaşık bir asır sonra Konya’dan gelecek semazenler Mevlevî Mukabelesi yapacak. Program T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Youtube kanalından canlı yayınlanacak.

Muradiye Camii’nde 17 Temmuz Cumartesi akşamı saat 21.15’te başlayacak Sanat Yönetmeni Yıldıray Öztürk yönetiminde Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müzikleri Topluluğu tarafından gerçekleştirilecek konsere Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı’nın da katılacak. Genel Müdür Belviranlı, Edirne Valisi Osman Canalp ve Belediye Başkanı Recep Gürkan ile çok sayıda davetlinin hazır bulunacağı etkinlikte, Konya’da gerçekleştirilen ‘Şeb-i Arus’ törenlerinin benzeri yaşatılacak

Topluluk Müdürü Gökçe Bahar Bahçe, topluluklarının Osmanlı Türk Musikisini doğru icra ile gelecek kuşaklara aktarmak ve yaşatmak amacıyla kurulmuş olduğunu belirtti. Bahçe, musikinin icra edildiği mekanlardan biri olan Muradiye Mevlevihanesi’nin anısını yaşatabilmek amacıyla düzenlendiğini belirttiği etkinlikle ilgili şunları paylaştı :

ÇİNİSİ İLE ÜNLÜ MURADİYE EVSAHİBİ

“Osmanlı İmparatorluğu topraklarındaki önemli Mevlevihanelerden biri olan Muradiye Mevlevihanesi, Sultan II. Murat tarafından rüyasında Mevlâna Celaleddin-i Rumi’yi görmesinin ardından Sarayiçine karşı bir tepe üzerinde 1434 yılında kurulmuştur.

MEVLANANIN TORUNLARININ MEZARI MURADİYEDE

Sultan II. Murat, Mevlana’nın 6’ncı kuşak torunu olan Celaleddin Çelebi’yi ilk postnişin olarak tayin etmiştir ondan sonra da kardeşi Cemaleddin Çelebi ikinci şeyh olarak posta oturmuştur. İkisinin mezarı da Camii’nin haziresinde diğer dervişlerle birlikte bulunmaktadır. Evliya Çelebi’ye göre bu âsitane iki kubbeli bir Mevlevihane olarak bina edilmiş daha sonra bir minare, mihrab ve minber eklenmekle camii olmuştur. Daha sonra da bu caminin kuzey yönündeki geniş meydana Mevlevihane, imaret, medrese, derviş hücreleri yaptırılmakla Hünkâr Sarayı’na bakan pek güzel bir Mevlevihane vücuda getirilmiştir.

15 ODALI MEVLEVİHANE GÜNÜMÜZE ULAŞAMADI

Bir başka rivayete göre ise burası inşa olunduktan altı sene sonra 1439 yılında Mevlevîhane’ye çevrildiği, daha sonra Cami kısmının ayrılarak Mevlevihane ayrıca bir semahane ve dedeler için odalar inşa edildiği belirtilmektedir. Mimarı tam olarak bilinme-mekle birlikte dönemin mimari Mimar Şaha-bettin tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Günümüzde mevcut olmayan Mevlevihanede tahminen 15 oda bulunmaktaydı. Bu odaların içinde Şeyh Kâmil Efendi’nin musiki odası ve semahane bulunmaktaydı.

Güzel Sanatlar Genel Müdürü Sayın Ömer Faruk Belviranlı ve Topluluk tarafından icra edilecek olan Bayati Mevlevi Ayin-i Şerifi Muradiye Mevlevihanesi Dervişlerinden Derviş Mustafa Dede tarafından bestelenmiştir ve günümüze ulaşan Mevlevi ayinleri içinde bestekarı bilinen ilk Mevlevi Ayinidir. Mevlevihaneler Osmanlı dünyasında musiki icra edilen, öğretilen ve diğer kuşaklara aktarım yapılan mekanlar olarak çok önemli merkezler olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Dergahlar musikişinasların buluşma yeriydi. Şehrin hanendeleri, sazendeleri musiki dinlemek için tekkelere gelir, görüş alışverişinde bulunurlardı. Tekkelere bir şeyler öğrenmek isteyen genç musikişinaslar da uğrar, kendilerini üstatlara tanıtma imkânı bulurlardı. Tekkeler aynı zamanda kendi çevrelerindeki yetenekli gençlerin musikiye teşvik edildiği, kazandırıldığı yerlerdi.

Tekkeler sadece şehre değil, imparatorluğun üç kıtasına da yayılmıştı. Etki alanı hem coğrafi hem de sosyolojik olarak bu denli geniş olan tekkeler, Osmanlı dünyasında musikinin yayılıp kuşaktan kuşağa aktarılmasında tarihi bir rol oynamıştır.

TOPLULUK MÜDÜRÜNDEN TEŞEKKÜR

Osmanlı Türk Musikisini doğru icra ile gelecek kuşaklara aktarmak ve yaşatmak amacıyla kurulmuş olan Topluluğumuz, bu musikiye önemli katkılar sağlamış Muradiye Mevlevihane’sinin anısını yaşatabilmek ve buraya dikkat çekmek için böyle bir etkinlik planlamıştır. Planlama aşamasından itibaren kıymetli desteğini bizden esirgemeyen Güzel Sanatlar Genel Müdürümüz Sayın Ömer Faruk Belviranlı’ya, Edirne Valimiz Sayın Ekrem Canalp’e ve Edirne Belediye Başkanımız Sayın Recep Gürkan’a teşekkür ederiz.”

Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI

http://www.hudutgazetesi.com/haber/66946/mevlanaya-selam.html