Uyarıcı Tabelalar çogaldı…
Konya’da Mevlana Müzesi’nde ziyaretçiler için kılık-kıyafet düzenlemesi getirildi.
19 Eylül 2009
Konya’da Mevlana Müzesi’nde ziyaretçiler için kılık- kıyafet düzenlemesi getirildi. Müze’nin girişine asılan ‘Huzur-ı Pir’ (Pir’in Huzuru) başlıklı uyarıcı tabelada, ‘şortla girilmemesi’ maddesi de yer aldı. Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çıpan, Mevlana Müzesi’nde uyarı yazıları bulunmasına rağmen ziyaretçilere, kılık kıyafet konusunda her hangi bir zorlamanın söz konusu olmadığını belirtti. Çıpan, uyarının insanların daha derli toplu, kendilerince de daha uygun bir kıyafetle içeriye girmelerini temini maksadıyla yapıldığını söyledi.
Yılda yaklaşık 500 bini yabancı toplam 2 milyon kişinin ziyaret ettiği Mevlana Müzesi’nde kılık kıyafet düzenlemesi getirildi. Müze’nin girişine yasak olan kuralların bulunduğu ‘Huzur-u Pir’ (Pir’in Huzuru) yazılı uyarıcı tabela da kılık kıyafet düzenlemesi ile ilgili de madde bulunuyor. Üzerinde şort olan bir kadın ve erkek figürü bulunan fotoğrafın üzerine yasak olduğunu belirten yatay çizgi çizilerek, resmin altında da ‘Uygunsuz kıyafetle girmek yasaktır’ yazısının yazılması dikkat çekti. “Huzur-u Pir’ tabelasında kılıf kıyafet düzenlemesinin dışında “Fotoğraf çekmek yasaktır’, ‘Kamera kaydı yapmak yasaktır’ ve ‘Bebek arabası ile girmek yasaktır’ uyarıları da bulunuyor.
‘TÜM DÜNYA MÜZELERİNDE YASAKLAR VAR’
Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çıpan, yasakların sadece Mevlana Müzesi’nde uygulanan yasaklar olmadığını belirtti. Çıpan şunları söyledi: “Dünyanın bütün müzelerinde giriş çıkışlarla ilgili düzenlemeler vardır. Mevlana Müzesi’ne ziyaret maksadıyla gelen bütün turist ve misafirler, görevli arkadaşların bütün uyarılarına rağmen fotoğraf çekmeye çalışmakta ve ziyaret akışını aksatacak davranışlarla bulunmaktadır. Maksadımız tüm dünyada geçerli kurallar olarak bilinen fotoğraf makinesi ve kamera ile içeride çekim yapılmasını, yüksek sesle konuşulmasını, çocuk arabası veya başka herhangi bir malzeme ile içeriye girilmesini engellemek.”
Mevlana Müzesi’nde bir dönem şortla gelen yabancı kadın ve erkek turistlere, uzun etekler verilerek müzenin içerisine girmeleri sağlanırken, kamuoyunda oluşan tepkiler nedeniyle bu uygulamaya son verilmişti.