Hz. Mevlana’nın sandukası değişiyor.

Hz. Mevlana’nın sandukası değişiyor.

Hz. Mevlana’nın sandukası değişiyor. 1024 582 Hz. Mevlâna Dergâhı

Hazreti Mevlana’nın sandukası yüzyıllar sonra, ilk haline getiriliyor

Konya, vuslat etkinlikleri kapsamında 17 Aralık cuma günü (Şeb-i Arus) tarihi bir törene sahne olacak. Hz. Mevlana’nın sandukası ve pûşidesi yüzyıllar sonra ilk haline benzetilerek yenilenecek. Törene Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katılacak.

Hazreti Mevlana’nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslar Arası Anma törenleri cuma günü Şeb-i Arus ile sona erecek. Etkinlikler boyunca yerli ve yabancı on binlerce Mevlana aşığını ağırlayan Konya, Şeb-i Arus (Düğün Gecesi) günü olan 17 Aralık’ta tarihi öneme sahip bir törene de ev sahipliği yapacak.

SANDUKA VE PUŞİDE DEĞİŞTİRİLECEK

Bilim Kurulu’nun çalışmaları neticesinde Hazreti Mevlâna’nın sandukasının ilk haline irca edilmesi, bugün babası Sultan’ul Ulema’nın kabri üzerinde bulunan ilk ahşap sandukaya benzetilmek suretiyle yenilenmesine karar verilmişti. Bu doğrultuda 17 Aralık 2021 cuma günü saat 16.00’da Mevlâna Müzesi’nde bulunan Hz. Mevlâna ve oğlu Sultan Veled’in yenilenen sandukası ve pûşidesinin değişim programı gerçekleştirilecek. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katılacak.

TARİHİ SÜREÇTE HZ. MEVLANA’NIN SANDUKASI VE PUŞİDESİ

Hz. Mevlâna’nın 17 Aralık 1273 yılında vefatından sonra 1274 yılında mezarı üzerine ceviz ağacından kündekâri tekniğinde ahşap bir sanduka yaptırıldı. Mevlâna’nın oğlu Sultan Veled ise 1312 yılında vefat ettiğinde babasının mezarının yanına defnedildi. 16. yüzyılda Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mevlâna ve oğlu Sultan Veled’in mezarlarını çevreleyecek şekilde mermerden sanduka yaptırıldı. Sanduka üzerine Kanuni tarafından deri üzerine atlas kumaş kaplamalı bir pûşîde örtüldü.

Daha sonra ise Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından 17120 yılında deri üzerine atlas kumaşla Maraş işi tekniğinde yaptırıldı. Zamanla yıpranan bu pûşidenin (mezar örtüsü) yerine Sultan Abdülhamid Han tarafından 1895 yılında deri üzerine Maraş işi tekniğinde bir pûşide hazırlatıldı. Bu pûşide 126 sene hiç kaldırılmadan kullanıldı. Zamanla yıpranması üzerine 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı restorasyon merkezi uzmanları tarafından restore edilmeye çalışılan pûşidenin korumaya alınarak müzede sergilenmesinin uygun olacağı kanaatine varıldı.

 

Bilim Kurulunun çalışmaları neticesinde Mevlâna’nın sandukasının ilk haline irca edilmesi, bugün babası Sultan’ul-Ulema’nın kabri üzerinde bulunan ilk ahşap sandukaya benzetilmek suretiyle yenilenmesine karar verildi.